Organska proizvodnja, šta je to u praktičnom smislu?
Organska proizvodnja odnosi se na uzgoj i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda prema posebnim smernicama i načelima, koja daju prioritet ekološkoj održivosti, zdravlju zemljišta, biodiverzitetu (različitost života u svetu, odnosno u određenom staništu, ili ekosistemu), te dobrobiti životinja. To je metoda uzgoja koja izbegava upotrebu sintetičkih inputa, kao što su: pesticidi, herbicidi, đubriva, antibiotici i genetski modifikovani organizmi (GMO).
U organskoj proizvodnji poljoprivrednici koriste prakse i tehnike koje rade u skladu s prirodom, s ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja ekosistema, odnosno biološke zajednice organizama koji međusobno deluju i njihove fizičke okoline. Ključni aspekti organske proizvodnje uključuju:

1. UPRAVLJANJE ZEMLJIŠTEM:
Poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom fokusirani su na negovanje i održavanje zdravih zemljišta, koja imaju održivu plodnost. To obuhvata prakse kao što su: plodored, pokrovni usevi, kompostiranje, korištenje organskih dodataka (stajnjak ili kompost), odnosno sve ono što je dozvoljeno u organskom uzgoju za poboljšanje plodnosti i strukture zemljišta. Zdrava i plodna zemljišta podržavaju rast useva bogatih hranivima i podstiču aktivnost korisnih organizama u njima.
2. UPRAVLJANJE ŠTETOČINAMA I BOLESTIMA:
Umesto da se oslanjaju na sintetičke pesticide, poljoprivrednici koji praktikuju organsku proizvodnju koriste tehnike kao što su: plodored, biološka kontrola (npr. korišćenje prirodnih predatora ili parazita za suzbijanje štetočina), prateća sadnja (blisko sađenje različitih biljaka koje jedna drugoj pospešuju rast ili se međusobno štite od štetnika), fizičke barijere i druge prakse uzgoja za suzbijanje štetnika i bolesti. Strategije integralnog upravljanja štetočinama (IPM) obično se koriste kako bi se smanjio rizik od oštećenja useva.
3. ĐUBRENJE - ISHRANA BILJAKA I ZEMLJIŠTA:
Organska proizvodnja naglašava korišćenje prirodnih izvora hraniva za ishranu useva. Organski poljoprivrednici koriste organsku materiju, poput komposta, stajnjaka ili drugih prirodnih dodataka, kako bi biljkama osigurali bitna, esencijalna hraniva.

Cilj je podržavati dugoročnu plodnost zemljišta i recikliranje, odnosno ponovno korištenje hraniva. HOYA organicum, u okviru grupe proizvoda HOYA Fert organic nudi vrhunsku paletu osnovnih đubriva, kao i onih koja se koriste fertigacijom i folijarno.
4. KONTROLA KOROVA: Poljoprivrednici koji praktikuju organski uzgoj provode strategije za kontrolu korova bez oslanjanja na sintetičke herbicide. Tehnike poput ručnog plevljenja, mehaničke kultivacije, malčiranja, pokrovnog useva i korišćenja plamena, ili tretmana parom, koriste se za kontrolu rasta korova i njihove konkurencije s usevima u organskom uzgoju.
5. GMO OGRANIČENJE: Organski usevi ne smeju biti genetski modificirani. To znači da poljoprivrednici koji praktikuju organski uzgoj koriste semenke koje nisu GMO, i izbegavaju useve koji su genetski modificirani. Na ovoj našoj prezentaciji možete naći semena i useve pogodne za organsku proizvodnju.
6. CERTIFIKACIJA: Organska proizvodnja useva je regulirana, a proizvođači koji praktikuju istu moraju se pridržavati posebnih standarda kako bi dobili ekološki certifikat. Provode se redovite inspekcije kako bi se osigurala usklađenost s ekološkim propisima, čime se doprinosi verodostojnosti ekološke oznake.