Kad je pravo vreme za primeniti određeno đubrivo i/ili sredstvo za zaštitu u organskom uzgoju maline?
Organska proizvodnja maline je svetski trend, a kod nas postaje sve više zastupljena poslednjih godina, prvenstveno zbog povećane potražnje od strane otkupljivača, i veće cene koju oni malinarima plaćaju za kilogram organski uzgojenih plodova maline, u odnosu na uobičajene. Postoji stav, da su ulaganja u organsku proizvodnju mnogo veća, u poređenju sa onim kod konvencionalne, intenzivne, integralne, te da su prinos i kvalitet koji proizvođači ostvaruju dosta manji, slabiji, u odnosu na druge. Praktično, organska proizvodnja maline je vrlo intenzivna u pogledu agro- i pomotehničkih radnji, te se može reći kako su izrazito veći troškovi za kontrolu korova ručno i mašinski, u odnosnu na uobičajenu gde se praktikuju herbicidi. Međutim, vrlo je mali broj malinara koji koriste herbicide, ali ostaje ovaj argument.
Organski proizvođači maline, danas, imaju na raspolaganju đubriva i sredstva za zaštitu koja im omogućavaju da ostvare vrhunski prinos, skoro identičan onom u uobičajenom intenzivnom uzgoju. Međutim, navedeni inputi su skuplji u poređenju sa onim koje koriste ostali malinari. Organski proizvođači maline imaju potrebu za mnogo više tretmana u pogledu kontrole bolesti i štetočina, jer biološka sredstva za efikasno delovanje traže kontinuiranu primenu. Veći broj tretmana i skuplja sredstva koja se koriste za zaštitu biljaka maline u organskoj proizvodnji u odnosu na konvencionalne fungicide, insekticide, akaricide, ukazuju na izuzetnu važnost pravilnog momenta primene.